Om oss
Godfoten kiropraktikk
Godfoten kiropraktikk drives av Michael Noe Brogaard, f. 1980, kiropraktor, fra Thyholm i Danmark, utdannet fra Syddansk universitet i Odense i 2012. Michael hadde sin turnustjeneste i Egersund i 2012/2013, før Sirdal kiropraktikk ble startet i 2013. Michael har interessert seg særlig for ekstremitetsbehandling (behandling av armer, bein og føtter) gjennom kurs og studier. I samarbeid med ledende internasjonale aktører innnenfor ganganalyse og såleutvikling, selv utarbeidet et konsept som benyttes på pasienter i klinikken.
Bakgrunn
De siste 60 årene har man sett en stor økning i smerter i muskel og skjelett plager. Økningen har våre så stor at verdens helse organisasjon (WHO) vurderer at det er den dyreste sammfunsøkonomiske lidelse i verden. Kroppen er et veldig kompleks bygningsverk som strukturelt består av 206 knokler med ca. 230 bevegelige ledd imellom. Som med alle andre bygningsverk betyr fundamentet veldig mye. Du kan ikke bevege fundamentet uten å bevege det som står oppå. Etter 2. verdenskrig ble bruken av asfalt og beton veldig omfattende og i dag går vi utrolig mye av tiden på harde underlag både ute og inne. Siden vi for ca 4 millioner år siden begynte å gå på to bein har vi gått på mykt underlag. Ser du på dit eget fotavtrykk så ser du at du synker lidt ned under overflaten og der dannes en bue under den indre fotbue. Denne buen er veldig viktig for styrken og stabiliteten i foten. Buen gjør at foten ikke tipper innover (pronerer) når man lander på foten og hjelper foten med å gripe vekten av kroppen.
Var det ikke ledd i kroppen ville bygningsverket stå ubevegeligt. Det er altså leddene som gir grunnlaget for bevegelse, men det er ikke nok at bygningsverket kan bevege seg det må også gjøre det på en stabil måte. Først bør man bevege seg stabilt. Dernest bør man bevege seg bra og til slut bør man bevege seg mye.
Isteden for å nøyes med å behandle den enkelte region som verker så prøver vi å gjennomskue hvorfor regionen verker. Vi går inn og analyserer hvordan kroppen beveger seg og hvilke konsekvenser det har. Til dette har vi et av de mest avanserte ganglaboratorium som finnes i Norden. Her kan man måle trykk, bevegemønster og timing i fotavtrykket via trykkfølsom plate i tredemølle, bevegelser i underkroppens ledd og bekkenet måles via trådløse sensorer og bevegemønster kan ses via høyhastighetskameraer og sporingsmarkører. Vi ønsker å dokumentere og analysere os frem til årsaken til smertene som pasienten kommer med. Har man f.eks. smerter til nedre korsrygg og nakke som egentlig skapes pga. en fot som er ustødig og skaper bevegelse som påvirker oppover hver gang man tar et steg på den fot. Da gir det plutselig mer mening hvorfor korsryggen og nakke ikke holder seg på plass så lenge om gangen. Løser man problemet i foten da påvirkes ikke korsryggen og nakke lengre. Man skal se at de problemer man har identifisert via undersøkelse og analyse gradvis løser seg og pasienten i større og større grad klarer å kontrollere problemstillingen. I takt med at bevegemønster og funksjon normaliserer seg da skal man se at symptomnivået normaliserer seg helt tilsvarende. Der er stort sett et ganske karakteristisk forløp for dette. Det gjør at man nok så tidlig kan se om behandlingen fungerer. Er man en av de få som ikke får effekt av behandlingen da skal vi prøve å finne plassen som kan isteden for å holde på pasienten. Lignende metodikk brukes til smerter i skuldre og nakke.
Grunnen til denne tilgang er at det å løse problemet har større effekt på symptomene og nedsetter behovet for behandling. På tross av at denne behandling er kostbar skal det fortsatt være en investering i kunnskap, helse, livskvalitet og økonomi å gjennomgå et behandlingsforløp. Veldig mange går med tilbakevendende smerter som responderer på behandling, men oftest relativ kortvarig. Andre søker ikke behandling men går med smertene. Går du med smerter i et ledd og omkringliggende muskler på grunn av en sådan problematikk, er du villig til å tilegne deg kunnskap og gjøre en liten egeninnsats da har vi med stor sannsynligvis løsningen for deg?! Alt dette krever mye mer forklaring. Derfor har vi i tillegg til behandlingen et undervisningsopplegg som har til formål at få deg til å klarer deg best mulig og lengst mulig mellom hver behandling. Hjemmesiden er ment som en inngangsportal hvor man skal få et raskt overblikk og forståelse for hva vi driver med og hvorfor vi gjør det. Resten får du når du kommer til behandling og i det videre behandlingsforløp.